De grote brand van Geesteren

Uit SHGwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

April 1933 De grote brand van Geesteren

Rond Pasen 1933 ontstond er in het pand van Hein Kottink brand. Het pand dat uit een woonhuis en een opslagruimte voor granen bestond (ABTB), brandde geheel uit. Doordat er een straffe wind stond, werden de gloeiende granen, met name maïs, over een lange afstand meegevoerd. Hierdoor ontstond er tevens brand bij ter Heine (manna), waarbij deze winkel ook tot de grond toe afbrandde. Er werd nog een tweede winkel door brand verwoest, welke winkel het hier betreft, is niet meer te achterhalen. Ook kwam de boerderij van Hamer, later Jan Oliemulder en nu Bruggink, in brand te staan, maar met vereende krachten heeft men deze boerderij kunnen behouden.

Onderstaande foto’s stonden in het Twentsch Zondagsblad "het Oosten" van 12 april 1933 No 39 met als tekst “In Geesteren heeft een zware brand gewoed, die het gebouw van den A.B.T.B. en twee winkels in de asch legde.”

Op de achtergrond van onderstaande foto staat in het midden het eerste Parochiehuis St. Jozef uit 1908 met daarachter het tweede Parochiehuis dat in 1932 is gebouwd. Geheel rechts een gedeelte van het in 1936 afgebrande café Kottink.

Afbeelding:1933D12B.jpg

Afbeelding:1933D12A.jpg

Persoonlijke instellingen