Timmerfabriek

Uit SHGwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Foto's van de timmerfabriek van Jans Hemmer.

In mei 1928 kwam de nieuwe werkplaats van Jans Hemmer gereed. Het witte gebouw was de Timmerfabriek en de laagbouw rechts was de zagerij, het domein van Bernard Hemmer (Tinus). Het woonhuis moest nog gebouwd worden.

De familie Hemmer voor de timmerfabriek

Op de foto v.l.n.r. Jans Hemmer, Lena Hemmer, Bernard Hemmer, N.N., Jan Hemmer jr.


Woonhuis met timmerfabriek en houtzagerij van de fam. Hemmer.

Woonhuis, timmerfabriek en houtzagerij


Achter op deze prentbriefkaart staat "Fabriek van G.J. Hemmer, Tubbergen (Geesteren). Fabrikant van Graanreinigers en Sorteermachines".

Hemmersjans dreef tot en met 1923, op de plaats waar anno 2008 kapsalon Lentferink is gevestigd, een timmerfabriek voor o.a. kafmolens en sorteermachines. Vanwege ruimtegebrek verhuisde hij zijn bedrijf in 1928 via grondruil met de fam. Kottink (café) naar de overkant van de straat. In 1928 bouwde hij daar zijn bedrijf en in 1929 zijn woonhuis. De oude woning/werkplaats werd overgenomen door Hein Kottink, zoon van de caféhouder, die er een filiaal van de ABTB in vestigde.

Fabriek van G.J. Hemmer, Tubbergen (Geesteren). Fabrikant van Graanreinigers en Sorteermachines

Op de foto zien we op de voorgrond Gerard Hemmer (boessniedersschilder), daar achter Jan Steggink (vleirman) en linksvoor Jans Kreuwel (kreuwelsjans) die later fietsenmaker en garagehouder werd.


De fabriek (werkplaats met woning) stond pal naast de plek waar nu café Steggink staat. Door ruimte gebrek werd dit pand verkocht aan Hein Kottink, de toemalige caféhouder. Zijn zoon Hein vestigde er een filiaal van de ABTB in. Jans Hemmer kocht daarentegen een perceel grond van Hein Kottink aan de overkant van de straat en bouwde er in 1928 een nieuwe werkplaats. Op de foto zien we rechts Jans Hemmer met in het midden zijn zoon Jan.

Rechts Jans Hemmer en in het midden zijn zoon Jan


Enkele werklieden van de timmerfabriek. Jaartal foto onbekend. Personen onbekend

Enkele werklieden van de timmerfabriek


Op deze luchtfoto zien we het bedrijf van Bernard en Jans Hemmer in zijn volle glorie. Aan de straat eerst het woonhuis, daarachter de timmerwerkplaats en daar tegen aan (met wit dak) de houtzagerij. Ook zien we een voor die tijd grote hoeveelheid bomen liggen. Aan de afzuiginrichting kan men zien dat het een voor die tijd modern bedrijf was. Verder zien we op de voorgrond het roggeland van Kock, door een haag gescheiden van de straat.Op de achtergrond zien we de schuur van de fam. Kottink (café) en nog een stukje van hun feestzaal. Daar boven zien we de R.K. begraafplaats. Nog zonder uitbreiding naar achteren. Van de woningbouw op de Mensinkkamp is nog niets te merken.

Jaartal foto onbekend

luchtfoto van de timmerfabriek

Persoonlijke instellingen